Gulvbehandling karakteriseres også efterbehandling eller overfladebehandling af parketgulve. Den bruges til at beskytte en ny renoveret overflade på trægulvet, samt give det et nyt og smukt look. Vi er mester i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til dig og dit hjem. Kontakt os gerne for en vurdering af dine gulve og muligheder.

Hvilken behandling skal man give dit gulv?

Du kan vælge imellem olie, lak, sæbe eller voks som overflade til dit nye eller afslebne gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige metoder, og lær, hvordan vi gør. I fald du i samarbejde med gulvfirmaet vælger overflade kan der tages hensyn til følgende:

  • Udseende og patina
  • Robusthed
  • Støvsugning og vask
  • Pleje og pasning

De mest anvendte typer overfladebehandling er sæbe, olie, lud eller voks. Disse kan fås enten som natur eller hvide. Hvid sæbe, hvid olie og hvid lak er populære efterbehandlinger.

Hvorfor skal man behandle trægulve?

Et ubehandlet parket- eller plankegulv kan hurtigt blive grimt af væske, slid og snavs. En behandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit skal du efterbehandle hjemmets gulv?

Hvor mange gange der skal efterbehandles betinges af trægulvets brug samt vedligeholdelse, rengøring og pleje. Gulvet vil regelmæssig støvsuges og vaskes med pleje- og rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere her.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger overfladebehandling?

Når du skal vælge efterbehandling til dit plankegulv, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, fodstykke, trapper og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis hurtigere end plankegulve og parketgulve.
  • Hvilken træsort gulvet er produceret i.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at plankegulve skal have.
  • Uanset hvilken gulvbehandling du vælger, må fabrikantens foreskrifter følges til punkt og prikke for at opnå et korrekt og robust resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Hvis et parket eller plankegulv er nyslebet, vil det vise sig at være naturligt, lyst og smukt . For at fastholde det lyse og æstetiske toning, skal der påføres en ludbehandling. Lud og ludbehandling standser træets naturlige gulning og kan anbefales til alle lyse plankegulve eller parket.

Ludden kan ikke stå alene som overfladebehandling, idet lud ikke beskytter trægulvet. Derved danner ludbehandling kun forudsætning for sæbe, lak eller olie.

Fordele ved ludbehandling er, at trægulvet får det populære gråhvidlige og lyse sandskurede udseende.

Rengøring med hvid sæbe eller natursæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med en tyktflydende gulvsæbe

Såfremt du har et gammelt, slidt og rustikt trægulv, er sæbebehandling en rigtig fin og brugbar overflade løsning. Det frembringer en æstetisk, naturlig overflade på et nyafslebet pankegulv eller parket. Sæben frembringer en holdbar og robust gulvoverflade, der er enkel at vedligeholde, rengøre og pleje. Almindeligvis påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbebehandling har været praktiseret som gulvbehandling i mange hundrede år, og tilfører et naturligt smukt look og patina. Det forudsætter dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk som lakering og oliebehandling.

Når gulvet er afslebet udføres en ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (natur sæbe – hvid sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos supermarkeder, byggemarkeder og farvehandlere.

Fordele: Et sæbebehandlet bræddegulv har for det meste den fordel, at mærker og hakker i træet kan ’rejse’ sig påny ved gulvvask. Derefter bliver gulvet som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet hele tiden er mættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes optil 5 gange med en ekstra fed blanding inden anvendelse. Daglig vedligeholdelse med almindelig tørmopning eller støvsugning. brug aldrig affedtende midler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Vil du overfladebehandle dit parketgulv eller plankegulv med olie, vil gulvmanden bruge hærdende olie. Hærdende olie er blandet med en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie frembringer træet en dyb, flot og honningfarvet gulvoverflade. Hvid olie giver træet det eftertragtede og smukke look, hvor natur olie giver en varm kulør.

Den hvide olie bruges på ludbehandlede lyse trægulve, hvis du ønsker at intensiver den hvide patina. Olie giver trægulvet en nydelig mat og rustik overflade, der er ganske modstandsdygtig over for snavs og slid.

Gulvolien frembringer en meget holdbar gulvoverflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget brug og slid, f.eks. ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med din gulvsliber og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliebehandling til dit gulv.

Fordele ved olie er, at ridser og hakker let kan fjernes ved damp eller fugt. Derfor rejser træet sig, og ridserne forsvinder med et trylleslag.

Rengøring udføres med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede parket- eller plankegulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, rengør og vedligeholder ved hver gulvvask. Derfor er reoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lak tilfører en modstandsdygtig behandling i blank, halvblank eller mat efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny gang gulvlak inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret gulv kan almindeligvis holde i mange år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor lang tid et lakeret gulv holder, kommer an på sliddet samt hvilken type lak der er anvendt. Et lakeret trægulv er temmelig robust over for smuds og fugt , men vand og spildte væsker bør dog tørres op. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak. Alle gulvfirmaer bruger vandbaseret lak som er slidstærk, miljøvenlig og mat.

Fordelen ved lakering er, at man får en meget robust gulvoverflade, som er nem at rengøre, pleje og vedligeholde.

Rengøring udføres med et universalt og ph-neutralt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som overhovedet muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxy

De færreste vil male et helt nyt eller nyafslebet trægulv, idet træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget nedslidte trægulve kan maling derimod være en flot og praktisk gulvløsning.

Til gulve med almindelig brug, for eksempel i soveværelset eller stuen, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til f.eks et køkken eller vådrum.